Заместник-председателят на ЕК Валдис ДомбровскисСледвайте Гласове в ЕС няма да може

...
Заместник-председателят на ЕК Валдис ДомбровскисСледвайте Гласове в ЕС няма да може
Коментари Харесай

Еврокомисията намали с 3 млрд. евро обещаната помощ за Украйна

Заместник-председателят на Европейска комисия Валдис Домбровскис
Следвайте " Гласове " в 

Европейски Съюз няма да може да отпусне една трета от средствата, планувани за Украйна в програмата за макрофинансова помощ на стойност 9 милиарда евро, обещана от Европейската комисия през май. 
Това беше прието от първия заместник-ръководител на Европейска комисия Валдис Домбровскис на конференция в Брюксел във вторник след съвещание на Съвета на Европейски Съюз по стопанска система и финанси. Той акцентира, че траншът от 2,5 милиарда евро, който Киев ще получи до края на ноември, ще бъде последният за тази година.
" Що се отнася до 3-те милиарда евро, организирахме необятна полемика за тази сума, останала от оповестените през май 9 милиарда евро. За страдание се оказа невероятно да решим по какъв начин да продължим тази година ", сподели Домбровскис. " Ето за какво ние подчертаваме нуждата от доста погашение при започване на идната година на 18 милиарда евро [планирани за 2023 година като част от избавителната програма], като предлагаме това да бъдат 9 милиарда евро. Това погашение би трябвало да бъде направено през януари, като се вземат поради потребностите на Украйна.

3 милиарда евро няма да бъдат изплатени
По този метод Домбровскис даде да се разбере, че 3 милиарда евро от обещаните на Киев тази година 9 милиарда евро най-вероятно в никакъв случай няма да бъдат изплатени. Според него тези пари ще бъдат преведени едвам през идната година, когато ще влезе в действие нова, обособена стратегия за помощ на стойност 18 милиарда евро.
" Що се отнася до тазгодишното финансиране, чакаме последното заплащане от 2,5 милиарда евро да дойде в Киев до края на този месец ", добави Домбровскис.
През май ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен разгласи, че Европейски Съюз ще окаже на Украйна " непоколебима поддръжка " и ще даде спомагателна макрофинансова помощ в размер на 9 милиарда евро до края на 2022 година От тази сума до момента Общността е превела 3,5 милиарда евро на Украйна: 1 милиарда евро през август, 500 млн. евро през септември и 2 милиарда евро през октомври. Европейски Съюз дава обещание да преведе още 2,5 милиарда евро на Киев до края на ноември. Така че, в случай че Общността направи последната вноска, тази година Украйна ще получи 6 милиарда евро вместо 9 милиарда евро.
Освен тези пари, през 2022 година Европейски Съюз към този момент е дал на Киев към 3 милиарда евро макрофинансова помощ от януари до май, 3,2 милиарда евро оръжия от Европейския механизъм за мир и над 1 милиарда евро филантропична помощ. В тази сума не са включени военните доставки, които Украйна е получила непосредствено от страните от Европейски Съюз и не са обхванати от обезщетенията от Европейския механизъм за мир.
Неспазване на обещанията
" Много ни е мъчно да гледаме украинските министри в очите, мъчно е да им разбираем за какво не можем да осъществим обещанията си към украинското държавно управление ", съобщи на собствен ред Збинек Станжура, началник на Министерството на финансите на Чешката република, която ръководи Съвета на Европейски Съюз до края на тази година. Ето за какво той прикани всички страни членки на общността незабавно да одобрят стратегия за разпределяне на заеми на Киев в размер на 18 милиарда евро за идната година.
Според европейски източници Европейски Съюз не може да отпусне останалите 3 милиарда евро на Киев, защото страните членки не са съумели да реализират съглашение по отношение на финансовите гаранции за този заем.
Източник:
 
 
 
08 Ное 2022124708 Ное 202275608 Ное 202284108 Ное 202256508 Ное 202244208 Ное 20221452КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани26 Окт 2022132019 Окт 202272108 Ное 202212424 Sep 20222529
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР